23 януари - Международен ден на ръкописното писмо

Занимания по интереси - V - VII клас

2021 - година на открития, напредък и усилия в защита на природата

21 януари - Международен ден на прегръдката

Занимания по интереси - V - VII клас

Проект по Изобразително изкуство на тема: "Български шевици"

Ученици от VI клас

18 януари - Международен ден на Снежния човек

Занимания по интереси - V - VII клас

Занимания по интереси I - IV клас

 

Математиката - лесна и интересна

В очакване на големия сняг

Ученици от I и II клас

 

Коледен дух завладя ученици и учители в ОУ „Христо Ботев“  с. Аврен

През месец декември 2021 година учениците от ОУ „Христо Ботев“ с. Аврен взеха участие в Национален конкурс: „Нашият коледен дух - 2021, организиран от Департамент за информация и повишаване на квалификацията на учителите към Тракийски университет - Ст. Загора.

Ученици и учители показаха своите творчески умения, като заснеха много отговорно, бързо и качествено видео-изпълнения на български стихове и песни.

,,Големият лов на растения“

През тази година ученици от ОУ ,,Христо Ботев“ - с.Аврен  работят по проекта ,,Големият лов на растения“, който се фокусира върху изучаване и опазване на биоразнообразието. Изпълнението е за периода октомври 2021 – май 2022 година.  Учениците от  пети клас са ,,Детективи“, които ,,ловят“ растения.

Целта е децата да усвоят знания за местните растителни видове, които се срещат в двора на училището. Учениците  се грижат за опазването и обогатяването на растителните видове,  като няма да се подценяват и представителите на животинския свят – те също ще бъдат наблюдавани и изследвани.

В последните топли есенни дни в дейностите по събиране на природни материали, разходка в околностите на селото и бране на билки  се включиха и участниците в клуб ,,Млад пътешественик“.

На  ,,Чаша билков чай за всеки“  учениците се запознаха с билките на родния край .

        Проектът ,,Големият лов на растения“ достига до нас благодарение на Българско движение,,Син флаг“, Фондация за екологично образование, Toyota Europe и  Eco Schools. #thegreatplanthunt, #TGPH, #FEE, #ToyotaEurope, #БългарскоДвижениеСинФлаг.

 

11 януари – Международен ден на думата „Благодаря“

Днес учениците от ЦДОУ отбелязаха Международния ден на думата „Благодаря“.  По своеобразен начин учениците от всяка възрастова група, ръководени от своят  учител, благодариха на всички, които се грижат за тях, да растат здрави и щастливи.

Занимания по интереси V - VII клас

2022 - година НА ЧЕРНИЯ ВОДЕН ТИГЪР

Занимания по интереси V - VII клас

КОЛЕДНА УКРАСА

 

 

 

Отличия от Национален ученически конкурс

„Куба – далечна и близка“ в ОУ „Христо Ботев“ – с. Аврен

 

За първа година ученици от ОУ„Христо Ботев“ –  с. Аврен взеха участие в Националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка“- 2021 г., организиран от Асоциацията за приятелство “България – Куба” съвместно със: Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата, Българския антифашистки съюз, Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. Проявата е под патронажа на Посолството на Република Куба в Република България и е включена в Националния календар за изяви по интереси на учениците на Министерство на образованието и науката.

В конкурса с желание се включиха учениците от 5-ти и 7-ми клас. Двама ученика от ОУ „Христо Ботев“ са лауреати на първи и призови места в тазгодишното издание на Националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка“. Те взеха участие в Раздел "Реферати" и Раздел "Проза".

Раздел „РЕФЕРАТИ“ (възрастова група V – VII клас)

Първо място – Ралица Божидарова Костадинова – VII клас,

Раздел „ПРОЗА“ (РАЗКАЗИ, СЪЧИНЕНИЯ, ЕСЕТА) възрастова група V – VII клас

Първо място – Ирена Деянова Гочева – V клас

Ралица Костадинова превърна в съдържателен реферат завещанието на Хосе Марти: Истинският човек не търси къде се живее по-добре, а къде е неговият дълг; истинският човек е единствено този, чиято днешна мечта утре ще стане закон, защото този, който е погледнал в недрата на вселената и е видял как кипят народите, горящи и окървавени, в кладенеца на вековете, той знае, че бъдещето, без никакво изключение, е страната на оня, който знае своя дълг... Когато се умира в обятията на признателната родина, смъртта угасва, оковите се пречупват: започва, най-сетне, със смъртта - безсмъртието!”

Ирена Деянова разказа за своята мечта, тръгнала от една малка статуетка на танцьорка, която участва в кубинската трупа „Тропикана”. Преживяването, което предлагат изпълненията на трупата, е несравнимо с нищо”. Програмата е изградена от тематични части със сюжети от историята и културата на Куба, предадени със завладяващи костюми, танци и песни. Всяко следващо изпълнение вдига градусите спрямо предишното, а на финала танцьорите вдигат и всички зрители да танцуват с тях. Зарядът от тази красота и веселие държи после с години.

месец Ноември

"ЕСЕН"

Занимания по интереси - I, II, III и IV клас

 

21.11. - ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

Занимания по интереси - V, VI и VII клас

"ВЪЛШЕБСТВА ОТ ХАРТИЯ"

Занимания по интереси - V, VI и VII клас

 

"ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА МОЯТА РОДИНА"

Занимания по интереси - V, VI и VII клас

 

"МОЕТО РОДНО МЯСТО"

Занимания по интереси - V, VI и VII клас

 

"МОЕТО УЧИЛИЩЕ - ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ" - ИНТЕРЕСНО И УВЛЕКАТЕЛНО

Занимания по интереси - V, VI и VII клас

 

 

 

16 НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

 

Учениците от ОУ "Христо Ботев" с ръководител М. Радева изразиха своето уважение към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на инидивуалната човешка свобода, чрез изготвено абло на толерантност". Това е жест на състрадание, приятелство, милосърдие, уважение и търпение.

1 ноември - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

В навечерието на един от духовните български празници, 1 ноември – Деня на народните будители, учениците от ОУ "Христо Ботев" - изготвиха тематични табла.

Денят на народните будители е български празник, чрез който почитаме делото на българските просветители, книжовници, революционери, духовници и други будители на възраждащия се национален дух.

месец Октомври

 

"МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО"

 

 

 

 

 

 

31 октомври - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРНО МОРЕ

 

Изложба по повод Международния ден на Черно море подготвиха учениците от клуб "Млад пътешественик" с ръководител г-жа Дора Душкова.

 

 

18 октомври - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА

 

18 октомври е обявен за Европейски ден за борба с трафик на хора през 2007 г. по инициатива на тогавашния еврокомисар Франко Фратини. За четиринадесета поредна година всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

Отбелязвайки Международния ден за борба с трафика на хора учениците бяха запознати с това, какво е трафик на хора, видове трафик и как да се предпазим, за да не станем жертва на трафик. Учениците от Занимания по интереси V, VI и VII клас - изготвиха тематично табло.

 

 

Илюстрация на лиричното произведение на Любен Каравелов 

"ХУБАВА СИ, МОЯ ГОРО"

Ученици от VI клас

 

"ЕСЕННО ВДЪХНОВЕНИЕ"

 

Вдъхновени от есента, ученици от ЦОДУ, подготвиха изложба под мотото „Есенно вдъхновение”.

Есенната изложба е част от дейностите по възпитаване на екологична култура у децата и учениците. Създадоха се идейни проекти с много творчество и ентусиазъм.

 

1 октомври - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УСМИВКАТА

 

На първи октомври за поредна година в ОУ "Христо Ботев" бе отбелязан Световният ден на усмивката – ден, посветен на доброто настроение и добрите дела.

Занимания по интереси - V, VI и VII клас

месец Септември

 

 

26 Септември - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ

Занимания по интереси - V, VI и VII клас

 

 

26 Септември - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ

 

На 26 септември отбелязваме европейския ден на езиците. Празникът е обявен от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 г. В Европейския съюз са приети 24 официални езика. Целта на европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие, и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот.

Днес учениците от ОУ "Христо Ботев" отбелязаха - "Европейския ден на езиците", като изгледаха мултимедийна презентация. Споделиха чужди думи на различни езици, като поздрави на японски, китайски, испански, италиански, руски, немски и доста заучени фрази на английски език.

Стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти!" - прозвуча на три езика: български, руски и английски.

 

 

15 Сeптември - ОТНОВО НА УЧИЛИЩЕ

15.09.2021 г. - първият учебен ден, който е специален празник за всеки един от нас, защото е символ на почитта на българина към знанието и образованието. И тази есен училищните врати се отвориха празнично, за да посрещнат малките и големите ученици, учителите и всички, които изпращат с благопожелание за добро начало своите деца.

Първият учебен ден е изпълнен с цветя, усмивки, вълнение и емоции от срещата с приятели и учители. Развълнувани детски гласове с песни и стихотворения изпълниха училищния двор. Гости на тържеството отново бяха представители от общинска администрация и много родители. Поздрави към всички отправи Кмета на Община Аврен – г-н Емануил Манолов, а топли думи към учениците, преподавателите и гостите отправи директорът на училището госпожа Елена Лазарава, и по традиция откри новата учебна година.