месец ЮЛИ

"БИТА НА ПРАДЕДИТЕ НИ"

Ученици от V, VI и VII клас посетиха библиотеката към народно читалище „П. Р. Славейков - 1901” с. Аврен. Библиотекарките –  посрещнаха радушно децата и много увлекателно, като им разказаха за 120 - та годишна история на библиотеката и дейностите, които развива. Поводът за това посещениe е запознаване на учениците от с. Аврен с дейността на библиотеката, услугите, които тя предлага, правилата за обслужване на читатели, за заемане на литература за дома, ползване на място в читалните, интернет-достъпа, възможностите за приятно и ползотворно прекарване на лятната ваканция.

Целта на посещението е по повод организираната седмица по занимания по интереси, които бяха посветени на родния край. Темата, която учениците изслушаха беше свързана с "Бита на прадедите ни" - природата на родния край, празници и обичаи, фолклор, предания и легенди на моя роден край. Във фоайето на библиотеката разгледаха и чуха за облеклата и характерната орнаментика и символика на една от запазените традиции, изразяваща културното битие, характерно за село Аврен  „изработването на кича“ – женска връхна дреха и „изработка на уникални женски накити“.

            Учениците останаха удовлетворени от видяното и чутото в авренската библиотека и обещаха отново да я посетят.

месец ЮНИ

"Деца рисуват деца"

Честит празник, мили деца!

Месец МАЙ

"Новаторски подходи за мотивация на учениците"

На 05.05. 2021 г. в ОУ "Христо Ботев" с. Аврен се проведе обучение на педагогически специалисти  на тема "Новаторски подходи за мотивация на учениците". Обучението беше представено от лектор - г-жа Илина Караджова - учител по БЕЛ в тематично направление „Иновативни методи на преподаване“. Учителите бяха запознати с множество възможности за практическо приложение на креативното мислене в работата им с ученици, повишаване на тяхната мотивация и постижения, формиране умения и качества, които ще са им необходими за успешна реализация в бъдеще. Методи за активно учене са: учене чрез действие и учене чрез игри.

За да има качествено образование, е важно непрекъснато усъвършенстване на педагогическите способности и повишаване на професионалната квалификация на учителите. Нови технологии и нови методи навлизат в образованието ни всеки ден. Ефективният учител на XXI век трябва отговаря на тези предизвикателства - да използва нови подходи, идеи, системи - с цел приобщаване на учениците в една добра образователна система.

 

Денят на самоуправлението през очите на учениците

На 9 май – Ден на Европа, в много училища в страната се провежда Ден на ученическото самоуправление. Всяка година девети май е по-особен ден за учениците, защото тогава се сменят всички длъжности в училище. Не говорим за игра, която цели забавление. В Деня на ученическото самоуправление ученици от цялата страна заемат местата на своите ръководители. Младежите се превъплъщават в ролята на учители, директори и заместник-директори. Основната идея е да се даде възможност младежите сами да организират учебния процес в училище и да бъдат част от управлението, което дава шанс за опознаване на учебно-възпитателните и административни дейности.

Авренското училищеХристо Ботев“ е едно от многото училища, в което днес учебният процес протича различно от обикновеното. Из коридорите на сградата настроението е ведро, а учениците отговорно са се заели с длъжностите, които трябва да изпълняват.

Всички учители имаха достойни заместници, които се справиха отлично с поставените им задачи и показаха силна амбиция и мотивация за работа. Учениците бяха развълнувани и щастливи, че техни връстници успяват да се справят с учебния процес. Учениците-учители успяха, макар и за кратко, да се докоснат до професията „учител“ и осъзнаха колко важна и отговорна е работата на педагога.

"Майско почистване в Община Аврен 2021"

          Учениците от ОУ "Христо Ботев" с. Аврен се включиха в инициативата на Община Аврен "Майско почистване в Община Аврен 2021 г.". Акцията цели да се изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и по-добро място за живеене.

 

месец АПРИЛ

УЧЕНИЦИТЕ НА ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ С. АВРЕН ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА

Всяка година на 22-ри април отбелязваме Деня на Земята. Тази година се навършват 51 години от първото честване на празника в международен мащаб, а България се включва в честването му през 90-те години. През 2021 г. денят преминава под мотото: „Възстановяване на нашата Земя“. Целта е да бъде увеличен броят на дърветата по света, за да послужат като основа за осигуряване на по-чиста, по-здравословна и по-устойчива планета за всички.

По повод Деня на Земята бяха организирани редица образователни-информационни презентации, игри, изработване на картички с послания, засаждане на дръвчета в зелена площ около сградата на училището.

Младите фиданки бяха разпределени по класове, които трябва да засядат на днешния ден. Със свое дръвче в училищния двор вече са учениците от 5-и, 6- и 7-и клас, които тази седмица учат присъствено, и малчуганите от начален етап.

Накрая учениците обещаха да се грижат за тях. Въоръжени с чували и ръкавици, учениците възпитаниците направиха оборка на територията около училището и зелените площи.

 

 

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

През м. Април най-малките ученици – първолаците от авренското училище ОУ „Христо Ботев“ проведоха своето тържество под надслов „Празник на буквите“. Гости на тържеството бяха директорът на училището г-жа Елена Лазарова, родители и близки. Целият празник беше едно голямо пътуване през Страната на буквите – пяха песни и рецитира стихове за буквите. Показаха, че различават букви и звукове, че знаят гласните и съгласните и умело могат да образуват думи. Малките ученици се сбогуваха със своето букварче и посрещнаха неговата по – голяма сестра - читанката.

Директорът на училището поздрави малките възпитаници с техния празник на знанието. Изрази увереност, че децата са заобичали книжките и те ще станат верен техен спътник в живота, защото книгата е „знание и мъдрост“. Пожела им да бъдат усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието.

             Всеки първокласник на ОУ „Христо Ботев“ получи Грамота от директора на училището и пъстра книжка за подарък.

 

От 2 до 23 април, за пореден 16-ти път премина националният Маратон на четенето

За поредна година ученици от ОУ „Христо Ботев”, с. Аврен се включиха в редица инициативи по повод традиционния национален Маратон на четенето, който се провежда отново през месец април в периода от 2 до 23 април, за пореден 16-ти път. Учениците се потопиха в света на народното творчество. На 19 април в продължение на час ученици от V - VII клас, под ръководството на г-жа Илина Караджова с много желание и ентусиазъм четоха народни приказки, анекдоти и рецитираха стихотворения. 

Месец МАРТ

 

ОТ ЖЪЛЪД ДО ДЪБ .........

          Събитието е в резултат участието на учениците от първи и четвърти клас "С грижа и любов към природата".

            Метод, който стимулира интереса и желанието на децата - по малките учат от по-големите, а по-големите затвърждават знанията си.

 

СВЕТОВЕН ДЕН НА РЕЦИКЛИРАНЕТО

18.03 - Световният ден на рециклирането в ОУ  "Христо Ботев" бе отбелязан с поредица от дейности: презентации, постери, нагледно –словесни насоки за разделно събиране на отпадъци. Нашите ограничени резерви от природни ресурси бързо се изчерпват, особено с растящото използване на предмети за еднократна употреба и опаковки. Светът рециклира милиони тонове от тях. Ние изразяваме своята съпричастност и готовност за участие в процеса на рециклиране

ЗАНИМАНИЯ В СЛЕДОБЕДНИТЕ ЧАСОВЕ

„Бяло и червено за здраве“

 

ОУ „Христо Ботев“ се включи в конкурс „Бяло и червено за здраве“. Организатори са Българската православна общност в Чешката република за изработка на мартеница, накит, колаж и рисунка за празника на 1 март - Баба Марта.
Целта на инициативата е да насърчи таланта и фантазията на деца и възрастни, да обогати познанията им за обредността на празника Баба Марта и да провокира интерес към неговата символика, особено сред децата, живеещи извън България.

Победител в конкурса е: Ирена Гочева – V клас

 

Месец ФЕВРУАРИ

Национален конкурс „Кукеровден – да прогоним злото“

ОУ „Христо Ботев“ взе участие в Национален конкурс „Кукеровден – да прогоним злото“ за традиционна кукерска маска или рисунка на страшен кукер.

Грамота за рисунка получи: Радослав Кавалджиев - V клас.